Artikler / Kringkasting / Nyheter

TV Haugaland og Haugaland Kraft sammen om Champions League-produksjon

Med fiberleverandør Haugaland Kraft som pådriver og en alt-i-ett kringkastings- og produksjonsplattform fra Mediability og Newtek, sto TV Haugaland bak en oppsiktsvekkende velsmurt produksjon av Champions League-kampen mellom Avaldsnes og Lyon.

– TV-produksjon er ikke akkurat core business for oss i Haugaland Kraft. Likevel, nå som TV-bransjen blir mer og mer IT-drevet kan vi bidra med det vi er eksperter på, nemlig bruk av fiber som medium. Eller for å si det på en annen måte: å transportere TV, forteller CTO i Haugaland Kraft, Trond Notland, og utdyper:

– Vi er interessert i mest mulig trafikk over fibernettet vårt. Da er det formålstjenlig å bidra til at lokale TV-miljøer kan produsere godt og attraktivt innhold. Da Champions League-kampen mellom Avaldsnes og Lyon ble berammet, ville vi bistå TV Haugaland med teknologi og kunnskap. Løsningen ble en Tricaster 8000 med Advanced Software Edition fastmontert på stadion, sier Notland.

Produksjonen gikk smertefritt og ble vist både på norsk og fransk TV. Haugesund stadion har allerede fiber i sin infrastruktur, og via enda mer fiber fra Haugaland Kraft gikk signalene til TV2-studio i Bergen. Derfra ble det formidlet pr. satelitt til Frankrike. Fransk TVs utsendte kommenterte med mobil og lyden ble syncet i regien hjemme i Frankrike.

img_9813

Det er amerikanske Newtek som har utviklet Tricaster 8000, som Mediability leverte til TV Haugaland og Haugaland Kraft. Newtek har et produktspekter som omfatter alt fra streamingapplikasjoner for klasserom til avanserte produksjonsplattformer utviklet for store, krevende sportssendinger. I USA benyttes ulike varianter av Newteks plattformer blant annet til TV-produksjon av idrettsarrangementer på High School-nivå, som har mye sendetid på lokale TV-stasjoner. Løsningen som ble benyttet under Champions League-kampen i Haugesund var verken ny eller high end, men kan i følge Notland betegnes som en rimelig, funksjonell og meget stabil kringkastings- og produksjonsplattform:

– Denne Newtek-plattformen er en budsjettvariant, men gir virkelig value for money. Her dekkes alle disipliner: grafikk, switching, mixing og replay. Sistnevnte funksjon har riktignok sine begrensninger, men mulighetene er like fullt tilstrekkelige til dette formålet. Med litt trening og riktig kompetanse kan en person kjøre en produksjon alene, mener Notland.

TV Haugaland og Haugaland Kraft har også tidligere samarbeidet om TV-produksjon i forbindelse med idrettsarrangementer.

– Sendingene fra Hårfagre-rittet og den internasjonale konkurransen Ironman Haugesund ble produsert på en annen alt-i-ett-plattform fra Mediability og Newtek, nemlig det mobile systemet Tricaster 460 med Advanced Software Edition. Vi ser at det det er fullt mulig for lokal-TV å ha ambisjoner å produsere godt innhold i HD så sant infrastrukturen i form av fibernettverk og godt produksjonsutstyr er på plass. Vi håper å gjøre mer av lignende produksjoner også i fremtiden, sier Notland avslutningsvis.

Tekst: Frank Bertelsen 

Tagger: , ,