Artikler / Nyheter

NDI – starten på framtidens videoproduksjon er her!

I mars 2016 kom NewTeks NDI ut av beta, og er nå tilgjengelig for alle å ta i bruk. Men hva er egentlig NDI, og hvorfor er dette potensielt en av de viktigste teknologiske vendepunktene for videoproduksjon? Her får du en grunnleggende gjennomgang av hva denne nye teknologien betyr i praksis, og hvordan NDI kan gjøre videoproduksjon mer effektivt!

 

Hvordan er arbeidsflyten i dag?

Slik som videoproduksjon fungerer i dag, må du koble til hvert kamera med en kabel til en videovelger, eller switcher. Her kan du velge hvilket av kildene du skal bruke i den ferdige miksen. Tilkoblingen skjer via SDI eller HDMI med kabel. Dette gir høy kvalitet og ingen forsinkelse, men du er da avhengig av å ha videovelgeren nært nok til å kunne strekke en kabel.

 

Hva er fordelene ved å bruke NDI?

Fordelene ved å ta i bruk NDI er at du ved å flytte videoproduksjon til ditt lokale datanettverk, via Giga Ethernet eller WiFi, vil få en arbeidsflyt med mindre restriksjoner enn i dag. Dette vil spare deg for tid ved for eksempel oppsett og flytting av utstyr, så lenge det finnes et Giga Ethernet i samme domene som de du skal kommunisere med.

En annen fordel er at du via nettverket kan sende signal både fram og tilbake. I det tradisjonelle oppsettet kan en kabel kun sende informasjon én vei. Muligheten for å både sende og motta signal fra en og samme enhet samtidig er en spennende utvikling.

All videoproduksjon via nettverket drar selvfølgelig nytte av disse fordelene. Det som skiller NDI fra de andre konkurrentene på markedet, er at du i utgangspunktet ikke trenger å kjøpe noe nytt raskere nettverk for å begynne å bruke det.

 

Internett og videoproduksjon

Å bruke internett i videoproduksjon er ikke noe nytt. Både YouTube og live-streaming er bevis på det. Hovedutfordringene med å sende video over IP nettverk er kvalitet og tid. Problemet er å få bildekvaliteten til å være like god som de profesjonelle TV-kanalene gjerne vil ha det. Det har også vært en signifikant forsinkelse i tid mellom «live-kilde» og mottak. Dette har gjort at bruken av datanettverk i direktesendt videoproduksjon har vært begrenset.

Men nå er det flere aktører på markedet som ønsker å overkomme disse begrensningene. Foruten NDI finnes det tre andre alternativer; Aspen Media, AIMS og Sony IP Live. Disse leverandørene ønsker å erstatte SDI-kabelen 100% uten at det blir noen forsinkelser eller dårligere kvalitet på bildet. Dette har de oppnådd ved bruk av dedikert utstyr og internett med ti ganger hastigheten til et standard nettverk.

 

NDI vs. konkurrentene

NDI har funnet en måte å gjøre det samme arbeidet som konkurrentene klarer, på en 10g/s nettverkskobling, med en helt standard internettkobling på 1 g/s. Men for å klare det har NDI selvfølgelig måtte inngå noen kompromisser.

Med NDI vil videosignalet bli komprimert, og du får dermed en noe redusert bildekvalitet. Video bitraten i HD-kvalitet er mellom 50 og 100Mbit/s, som vil gi deg 10-12 strømmer per tilkopling.

Det vil også være en forsinkelse, som i praksis kan være 20 millisekunder i et PC-basert system, som f.eks. NewTek Tricaster, eller ned til 7 millisekunder om konverteringen gjøres i maskinvare. For de profesjonelle TV-kanalene er kanskje ikke dette godt nok, men for mange andre vil derimot tapet av tid og kvalitet ikke være betydelig i forhold til hvor mye penger du kan spare på å effektivisere arbeidet.

 

Hva trenger du for å begynne med NDI?

Du trenger altså kun standard internettkobling på 1g/s for å kunne jobbe med NDI. Med de helt vanlige Windows og Mac-datamaskinene du allerede har til rådighet, kan du laste ned en eller flere av de tilgjengelige NDI-appene. De fleste av dem er gratis, mens noen apper er versjoner for profesjonelt bruk som er betalte løsninger.

 

Last ned NDI-appene her!

 

Per dags dato må du også ha en TriCaster videomikser fra NewTek, oppgradert til advanced edition, for å kunne utnytte NDI skikkelig. Det positive er at flere leverandører har uttrykt intensjon om å integrere NDI i sine produkter i framtiden, blant annet Broadcast Pix og Vmix.

Det finnes heller ikke noen kameraer med innebygget støtte for NDI enda, derfor er du avhengig av en kabel fra kamera inn til en mikser som støtter NDI, eller en datamaskin med NDI-app og et I/O kort fra f.eks. AJA eller Blackmagic.

 

Hvem bør sjekke ut NDI?

NDI er mest interessant for deg som driver med multi-kamera produksjoner på et nivå hvor kvaliteten og forsinkelsen du får med NDI er insignifikant i forhold til effektiviteten og resultatet. Driver du for eksempel med event-produksjoner, som konsertvideoer med live-streaming og storskjerm, burde du absolutt finne ut om NDI er noe for deg.

Andre som kan dra nytte av den effektive arbeidsflyten er for eksempel skoler som driver med opplæring innen media og TV-produksjon, universiteter som driver med live-streaming og opptak av forelesninger, eller kirkesamfunn som bruker storskjerm eller lager opptak av gudstjenester.

 

Alle har tilgang til NDI

Newtek har laget NDI formatet som en åpen løsning. Det er altså fritt fram for enhver produsent å implementere NDI i sine produkter. På denne måten håper NewTek å få spredd formatet slik at det kan bli en standard du gjerne etterhvert vil finne overalt. Det er allerede mer enn 200 firmaer som har eller skal lage NDI kompatible produkter.

 

Mulighetene med videoproduksjon via NDI

Det spennende med NDI er mulighetene det åpner for framtidens videoproduksjon. Vi ser det kanskje ikke enda, på samme måte som vi gradvis har utviklet bruken vår av internett, men NDI har potensiale til å endre arbeidsflyten i live-produksjoner radikalt. Når vi nå får muligheten til å sende signaler til og fra samme kilde på en og samme tid, er det bare vår egen fantasi som stopper oss.

Er du interessert i å vite mer om hvordan du kan bruke NDI til din videoproduksjon? Kontakt oss her!

Tagger: , ,