Lys / Nyheter / Opptak / Tester

Lykos Bicolor LED lampe

Selv om nye videokamera får stadig bedre og mer lysfølsomme sensorer, vil det alltid være behov for gode kunstige lyskilder. LED-lampene har revolusjonert markedet ved å gi høyt lysutbytte med batterivennlig effektbehov og beskjeden varmeutvikling.

Lykos Bicolor er en ny og reisevennlig lyskilde, produsert av Litepanels for Manfrotto.

Den har lysstyrke tilsvarende Litepanels 1X1, men er lettere og mindre.

Med 1500 lux @ 1m er dette det kraftigste portable LED lyset på markedet nå.

Dette er et verktøy som passer godt til ENG intervjuer og dok-film. Men kan også gjøre en god jobb i et lite studio og til f.eks produktfotografering. Den beskjedne størrelsen i kombinasjon med trinnløs justerbar fargetemperatur (+evt filter) gjør den også egnet til effektlys/skjult lyskilde i mange produksjoner. Gaffa eller magicarm plasserer den enkelt på steder du trenger et lyspunkt.

Bicolor har 50/50 lysdioder med dagslys og kunstlys fargetemperatur.

Betjeningen er en lek. Det er en knott for dimming og en for fargetemperaturen.

Denne varierer det innbyrdes styrkeforholdet mellom de varme og de kaldere diodene.

Lampen er oppgitt med en CRI på mer enn 93%. Dette er svært bra. For dem som ikke er kjent med begrepet CRI (color rendering index) forteller denne verdien noe om hvor god fargegjengivelsen er i forhold til normalt dagslys ute (100% CRI)

_IMG1564S

 

Bak på lyset er det en enkel av/på knapp og et lettlest display. Dette viser % dimming og hvilken fargetemperatur du har stilt inn.

 uuid-1800px-inriverimage_395315S

Det finnes også et bluetooth adapter som passer inn i lampen. Med en iPhone eller iPad kan du fjernstyre flere lamper og sette opp mer avanserte lyssettinger. Praktisk om du har flere lamper i et studio eller vil finjustere en lyssetting mens du har full kontroll på videomonitoren.

Lampen har et grepa håndtak på siden og kan brukes med medfølgende strømforsyning eller et L-type Sony batteri på ryggen.

Lampen er overraskende lett, men trolig ikke førstevalget som kameralampe. Men som produksjonslys ute på farten er den suveren. Lyset er kraftig og jevnt. Det er nok futt til å lyse opp mye større flater enn det man normalt venter av en såpass liten lampe.

Fargetemperaturen er variabel. Det er flott for å matche ulikt lys i omgivelsene. Men det stiller krav til fotografen og monitor/fargesyn for å oppnå jevne resultater. Jeg fant ut at å memorere/notere innstillingen som vises på displayet var en god rutine ved produksjon med variable lysforhold.. Ellers kan det lett bli ekstra arbeid i post-produksjonen for å matche fargene. Men har du bluetooth dongelen vil appen på iPhonen/iPaden memorere innstilingene dine. Smart!

En kraftig lyskilde som er lett og enkel å arbeide med. Den utvikler svært lite varme og gir stabilt lys uten flicker. Det følger med et kulehode for enkel montering, og et stativ samt en softbox vil nok være nyttig tilleggsutstyr.

Litepanels er kjent for å produsere solide lyskilder med høy kvalitet.

 

 

 

Tagger: , ,