Artikler / Postproduksjon / Referanser

Aspect Film – Ingen tid for feiltrinn

aspect-logo-v2-13

 

 

 

– Når man skal levere 10 timer tv på mindre enn to måneder, krever det at infrastrukturen er på plass.

Gaute Johnsen driver sammen med Torstein Molle Haug selskapet Aspect Film AS. Etter 10 års erfaring som frilansere hos de store tv-produksjonsselskapene i Norge, og med erfaring innen produksjon, klipp og regi fra store produksjoner som Norske Talenter og Farmen, bestemte de to seg i 2011 for å satse på et nytt produksjonsselskap med fokus på «norske idéer». Nå har selskapet oppgradert sin produksjons-infrastruktur for å være rustet til enda større oppdrag, og valget falt på en kombinasjon av lagrings- og arbeidsflytverktøyet Avid ISIS og CatDV for logging av store mengder materiale.

 

gaute3

– Først og fremst ligger vår ambisjon i å produsere gode norske tv-serier innen underholdning og drama, og vi gjør også en del oppdragsfilm. Vi er jo et relativt nytt selskap, men vi har raskt klart å etablere gode prosjekter. I tillegg til Torstein og meg selv, som eier selskapet, er David Berner en viktig del av Aspect. Han er ide-maker og utviklingssjef, og har tidligere blant annet utviklet konseptet «Alt for Norge».

– På grunnlag av vår egen erfaring med å jobbe for forskjellige aktører har vi hele tiden vært bevisst på verdien av å etablere en god infrastruktur, og navet i et moderne produksjonsselskap er selvsagt de verktøyene som ivaretar materialet fra innspilling og logging til redigering og mastring.

– For oss var det naturlig å se på Avids ISIS. Både Torstein og meg selv har jobbet mye med Avid i forskjellige sammenhenger, spesielt i forbindelse med klipping, og vi er begge veldig glad i Avid, så vi hadde en naturlig preferanse for dette. Personlig har jeg tidligere også vært borti Avid Unity, men syntes da at nivået for å ta dette i bruk var veldig høyt. I dag er imidlertid ISIS et ekstremt intuitivt system som er blitt veldig enkelt å bruke, så enkelt at selv bestemor kan forstå det, ler Johnsen. – Og dette var viktig for oss, at vi kunne administrere det selv. I tillegg vet vi at ISIS-systemet er bunnsolid med hensyn til stabilitet.

– Man kan jo kjøpe billigere systemer, men da må man også tenke gjennom hva som skjer hvis systemet krasjer. Det blir fort dyrt hvis man må bruke dager på å forstå hva som har feilet og forsøke å løse problemet. For ikke å snakke om tapt arbeid. Da føles det veldig trygt å velge ISIS: Hvis noe går galt er det gjennom vår avtale bare å ringe. Og service-nivået er jo også en av de tingene vi var veldig bevist på når vi skulle gjøre denne investeringen. Innkjøp av denne type arbeidsflytsinfrastruktur er uansett en stor investering, og det er viktig å tenke at man også betaler for driftssikkerhet og stabilitet: En billig løsning kan fort vise seg å bli veldig dyr!

Johnsen bruker arbeidet med serien «Redesign» som har gått på TV2 Bliss som eksempel på hvor store mengder materiale og hvor mange personer som kan være involvert i en produksjon.

– I så måte ble arbeidet med en realityserie som «Redesign» en ideell prøvestein for et nytt system: Da vi skulle i gang med dette prosjektet visste vi at to team skulle filme åtte timer hver dag i fem dager for hver episode, og det skulle lages 10 episoder. Til sammen var 40 personer involvert i produksjonen, derav 6 klippere. Materialet ble tatt rett inn i Avid ISIS og kodet i DNxHD 185x, for så å bli sendt til CatDV for logging, før det ble sendt tilbake til Avid, ferdig utstyrt med markører, noe som gjorde det enkelt å finne materialet vi trengte. Fire maskiner jobbet samtidig inn mot ISIS på det samme materialet – og det har fungert uten problemer.

– Med så mye materiale, så mange mennesker involvert og med korte produksjonsfrister er man veldig avhengig av å ha en bunnsolid infrastruktur som ikke feiler: Man har rett og slett ikke råd eller tid til å bruke dager til å finne ut av eventuell problemer som måtte oppstå.

– ISIS matcher også våre ambisjoner om vekst – det lar seg lett skalere opp til enda større prosjekter.

Og Johnsen blir hemmelighetsfull når vi spør om hvilke større prosjekter de nå holder på å utvikle.

– La meg bare si at vi er i dialog med flere tv-kanaler om flere spennende tv-serier, og at flere av disse prosjektene virker veldig lovende.

Her er en intro til Aspect Film sin «Redesign» serie:

Tagger: , , , , , , , , , , ,