Artikler / Lys / Opptak / Tester

Smart og sexy fra Litepanels

De fleste i bransjen har vært borti LED-panelene til Litepanels, som har revolusjonert arbeidsdagen for mange filmfolk. Nå kommer neste generasjon 1×1, og revolusjonen er tydeligvis ikke over ennå.

LED blir stadig bedre og bedre, og Astra Bi-Color 1×1 er et strålende eksempel på dette. Den byr blandt annet på forbedrede fargetoner, nytt design, og mye mer lys!

Nye Astra er fire ganger kraftigere enn tidligere 1×1-paneler. I tillegg til fordelene ved å kunne klare seg med én lampe der man før måtte rigge opp et helt sett, gir dette muligheter til å lyse opp større sett, sette lampen lengre unna motivet, og det gjør den også mye mer effektiv i kombinasjon med sollys eller andre, sterkere lamper.

2

Astra i aksjon, 6 meter fra potteplanten. Her på full fres, med varmeste fargetemperatur. Filmet med et Panasonic AGAF 101. Blender: 4.0, Lukker: 50, Hvitbalanse 3200 K.

3

Samme scene, samme kamerainnstillinger, men med kaldt lys fra Astraen.

4

Dette er samme skudd med samme innstilinger, men belyst av en førstegenerasjons 1×1 til referanse.

Det er en moderne lampe, med et moderne design. Den ser betraktelig lekrere ut enn forgjengerene, og vil ta seg godt ut på sett for dem som bryr seg om slike ting. Den har en solid ramme, god lufting, og både innstillinger og omrigging er lett som en lek. Den kommer med forsyning for nettstrøm, men er også tilpasset Gold – og V-mountbatterier som enkelt festes på baksiden av lamperammen.  Å endre lysstyrke og fargetemperatur er enkelt og trinnløst, men pass godt på velgerene! Disse sitter noe løst, og har en lei tendens til å falle av.

Men det er det indre som teller, og Astra er en intelligent lampe. Den har en innebygget prossessor, og kan komplementeres med et kontrollpanel med LCD-skjem som man lett klipser inn på baksiden. Her får man detaljert informasjon om lyset, strømforsyning, og tilgang til flere smarte innstillinger. Litepanels lover også flere nye moduler i fremtiden, som bla kan gi oss trådløs kontroll over lampen.

9-1024x576

Litepanels 1×1 LS Mono Daylight Flood VS Litepanels Astra Bi-color 1×1

mykje lys = mykje varme. Selv om LED er vanvittig mye mer energiøkonomisk enn tradisjonelt lys, vil de fremdeles avgi varme. Og med så mye lys som denne lampen leverer blir det en del varmeutvikling. Dette har litepanels løst med en dynamisk vifte i ryggen av lampen, som holder temperaturen under kontroll. Til stor frustrasjon for lydmannen på settet er denne noe støyende. Heldigvis kan viften deaktiveres for full stealthmode, men vil da halvere lystyrken. Men selv da er den dobbelt så kraftig som tidligere led-paneler. Forhåpentligvis vil det komme en mulighet til å deaktivere viften i korte perioder under takning, uten å miste lysstyrke, gjerne trådløst og automatisk!

Denne lampen byr på forbedringer på alle fronter, og vil kunne komme til nytte i et meget bredt spektrum av opptaksituasjoner. Kombinasjonen av lysstyrke, lav vekt og batteristrøm vil gjøre den spesielt attraktiv for små filmteam på farten, men den kan utvilsomt komme til nytte også på større sett. Den gjør alle jobbene som de tidligere modellene gjorde, i tillegg til en hel del flere, og jeg spår at disse vil bli meget populære. Med utskiftbare moduler vil dette også være en lampe som kan følge med i tiden med oppgraderinger. En god investering i alle tilfeller!

 

Tagger: , , , ,