Artikler / Lys / Opptak

LED-lys i felt

1175103_464933653605594_1739668740_n

LED er fremtiden for alle former for feltlys, og kommer snart til å overta hele businessen. Mange tviholder på gamle glødepærer og metoder, men argumentene deres blir svakere og svakere ettersom diodene blir bedre og bedre.

Ikke overraskende er det de mindre, mobile lampene som leder revolusjonen. Det er i felten at fordelene med LED gjør mest ut av seg, og de kan lysette locations som kan være helt umulig med klassiske lamper. Og de gjør det hele enklere, billigere, og raskere.

I høst var jeg og Fet Film i Kenya for å gjøre opptak til dokumentarfilmen vår «Birth of Hope». Vi følger en gruppe barn fra Mathare, en av verdens største, fattigste og farligste slumområder. Det fantes verken lys eller strøm, og alle interiørlocations var svarte som natten. Vi måtte også være raske, da tilskuerskaren vokse for hvert minutt vi hold oss på samme sted, og fort ble risikabelt.

1237759_464429666989326_1108171805_nOpptak på et primitivt barnefengsel utenfor Nairobi

Heldigvis adresserte 1×1 LED-lampen vår fra Litepanels alle disse problemene. Det gikk på batterier, lot seg rigge opp og ned i en fart uten nedkjøling, og diodene tåler utrolig mye juling.

Å ha LED på batterier er en enorm fordel. De kan flyttes raskt og uhindret, og kan til og med brukes håndholdt, som en reflektor. Det kan også plasseres helt fritt, uten å måtte ta hensyn til tilgjengelige støpsler og varmefølsome omgivelser. De varer også i timevis, da diodene bruker facinerende lite strøm.

studio Lampen er også facinerende lett, noe som gjør den enda enklere å rigge. Her lysetter den et felt-studio, båret av en drøy meter gaffatape.

LED-lys blir stadig bedre og bedre, og vi har mye gøy i vente. For noen år tilbake var lyset noe puslete, ustabilt, og hvem kan glemme de grelle rosa filterene man måtte dra med seg for å korrigere grønnskjæret de leverte. Men alt dette hører fortiden til, og dioder er ikke lenger eksperimentelle saker, men voksne bidragsytere til alle dokumentarister.

Tagger: , , , , , ,
 • Christian Berrum

  OK, Undertegnede er vel den eldste gaffer i drift i Norge OG har vært den første til å investere i og ta i bruk LED paneler. Begynte med «Lightpanels» men disse var av en så dårlig kvalitet at jeg snart gikk over til «F&V Lighting» som jeg er langt mer fornøyd med kvaliteten på. MEN man skal ikke glemme komplikasjonene med LED`enes fargegjengivelse. De er i utgangspunktet blå, og man legger fosfor direkte på LED en for å forsøke å få en «ren» farge. Nå viser det seg at den ørlille LED en nok blir ganske varm allikevel og det ser ut til å påvirke fosforen. Derfor er det dessverre ganske vanskelig å få et fullt fargespekter ut av denne typen LED. Dette gjelder særlig rødt, eller R9 hvis man refererer til CRI skalaen.

  Derimot finnes det en videreutvikling av teknologien hvor man flytter fosforen ut i en plate foran LED ene. Dette kalles «remote phosphor» og er oppfunnet og patentert av Cineo Lighting,

  http://www.cineolighting.com/,

  sjekk deres side hvor de sammenligner Forskjellige typer lyskilder og fergespekteret fra disse.

  http://www.cineolighting.com/index.php/pages/light_lab/103

  Jeg har ingen forretningrelasjoner til Cineo Lighting, men skal være så ærlig at jeg opplyser at jeg representerer danske Brother, Brother & Son i Norge.

  Disse har brukt «remote phosphor» teknologien i sine Area 48 soft lamper som også kjøres på batteri, men med et langt større lysutbytte og langt bedre fargegjengivelse.

  http://brothers-sons.dk/products/area-48-soft/

  Med vennlig hilsen
  Christian Berrum

  • Lars Petter

   Hei Christian! Takker for tilbakemelding. Som jeg nevnte til Thomas så er dessverre August på reise og litt ute av kontakt med verden. Det er helt klart at han nå har lært seg at han ikke skal legge seg ut med gafferne! 🙂

   • Thomasdiseth

    Lars Petter,
    Ja, det er noe med å «legge seg ut med» 🙂 Rett og slett fordi noen av oss er veldig opptatt av saklighet, presisjon i informasjonen og ikke minst: FAGET. Det var ingen «humor» i Augusts omtale av LED-lys, om man ikke ser bort fra muligheten for at Bergens-humor kan være anderledes enn Østlands-humor.? Verken du eller noen andre skal underkjenne at dette er et markedsføringsstunt fra Video 4. Beklager Lars Petter, men det skinner igjennom sterkere enn en 18Kw Arrimax. Jeg respekterer det, men da må du akseptere at folk som har lengre erfaring i bransjen enn August har levd, har saklige synspunkter på påstandene hans. Hadde han bare holdt seg til hans egne erfaringer om bruk av LED-lys i doku. sammenheng. Men å dra det så langt som han gjorde er ikke bra. Det avslører stor manglende kunnskap og er mest egnet til å villede kundene dine. Iallfall dem som over tid begynner å forstå lyssetting og alle ulike lyssettingsverktøy (les: lyskastere og ulike verktøy for å tilpasse lyset til innspillingen). Jeg tar mere enn gjerne en diskusjon med ham når han er tilbake. Det kan kanskje gavne alle leserne av Preview, (og gi deg den markedsføringen du ønsker 🙂 )
    Tror forøvrig at jeg må ha uttrykt meg svakt i forbindelse med ditt svar ang. «glødelampen/wolfram». Den har aldri vært i bruk (er altfor svak) i lyssetting av noe som helst, og vil aldri komme tilbake av årsaker som er nevnt tidligere). Det du, og åpenbart vår venn August ikke forstår, er at lyssetting av en film/digital/video handler om «mood»/stemning/modelering. Og ikke om eksponering. Med dagens 800 ISO (og mere) kameraer er ikke lysnivå for eksponering lengre en problemstilling. Det handler om stemning/følelse/modelering. Film/digital/video er følelser! Om du skal lyssette et set på 10 meter er en LED-lampe en vits. På et nærbilde, ja, da funker den.
    Du må akseptere at denne diskusjonen har tatt en rettning som går utover enkel lyssetting av et ansikt i en spesiell opptakssituasjon hvor tilgang til elektrisk strøm ikke er en «issue».
    Til forskjell fra meg så griper Christian Berum fatt i faktainformasjon rundt LED-lyskilder. Jeg er mere generell rundt problemstillingene om lyssetting. Christian Berrum er uten konkurranse den mest kunnskaprike og erfarne lysmesteren i norsk filmbransje. Jeg har selv en stor gled av å kunne ringe ham og få veiledning når jeg står fast i en problemstilling. Lyssetting er i utgangspunktet et håndtverk (som krever mange år med utvikling), dernest et skritt mot «kunst». Berrum har håndtverket i sjelen, men koketerer litt imot «kunst»-delen 🙂
    Da jeg studerte på AFI (forøvrig definert av Variety – Hollywoods #1 film mag., som «verdens beste film skole» – Variety om det) så var det «mood» det handlet om. Antar at den undervisningen hjalp meg til den Emmy´en for beste film-foto jeg har på peishylla?
    Lys er altså mere en LED. Lys for film/digital/video er et verktøy til å skape stemning og følelser. LED er bra, men bare en liten del av paletten.
    Hilsen
    Thomas Diseth filmfotograf FNF
    og så kan jeg legge til Alumni AFI og
    Emmy Award winner. 🙂

    • Lars Petter

     Jeg er helt enig at faget er lite representert i August sitt innlegg og hans uttalelser blir veldig generelle ovenfor fagfolk som dere. Jeg har dyp respekt for kunsten å “male med lys” og det dere som profesjonelle lysfolk gjør. Jeg har selv i mitt tidligere liv hatt den ære av å jobbe med folk som kan dette faget til fingerspissene og det er veldig inspirerende. Jeg som ansvarlig for Preview prøver å holde innleggene så saklig som mulig og vi er glade for deres tilbakemelding. Trenger en av dere en assistent dere kan plage på ett opptak? Jeg kan betale flybilletten til August så han kan lære av en mester! (og dere kan ta igjen!) 🙂

 • Christian Berrum

  Hva vet du om gamle gaffere?

 • Thomasdiseth

  Jeg tror du skal holde deg til lyd, August Sandberg. Dine kunnskaper om
  lys, lyssetting og lyskilder synes å være noe begrenset. Du kommer med
  påstander som det ikke finnes dekning for, og du blander epler og
  bananer. Det er imidlertid interessant å se set-bildene dine, og de ser
  jo helt ok ut. Det skal du ha.
  Så skal vi se på påstandene dine.
  Jeg ser at du har «klippet og limt» og oversatt sånn passe, men du
  blander begreper og overser vesentlige fototekniske grunnkrav.
  Ja,
  det er riktig at vi har mye spennende i vente i utviklingen av LED som
  lyskilde. Nei, det er ikke riktig at et 1x1ft LED panel gir like mye
  lys som en 200w HMI. Ja, det er riktig at et LED-panel med batteridrift
  gir lyssettingsmuligheter som vi tidligere ikke hadde. Nei, det er
  ikke riktig at «diodene aldri brenner ut». Til din informasjon: det
  finnes ikke en LED-produsent som ville våge å komme med en slik påstand.
  Du
  introduserer et nytt begrep i «lys-verden»: Luma. Luma er 0-100 på et
  vectorskop. En wolframpære er en klassisk lyspære og de er tatt ut av
  salg i Norge, med noen unntak. De er aldri benyttet som primærlyskilde i
  noen film- eller videoproduksjon, verken i Norge eller noe annet sted i
  verden med enkelte unntak., Du tenker kanskje på halogen? Det er noe
  helt annet. Halogenlyskilder er forøvrig den eneste lyskilden for
  film-video/digital, som har et fullstendig fargespektrum. Alle andre
  lyskilder, som LED og innkludert HMI har brudd i spekteret med «spikes»
  og hull.
  LED på batteridrift er flott for dokumentar. I spillefilm
  og reklamefilm er de mindre egnet. Grunnen til det er at LED-lyskilder
  har en lav CRI i forhold til både Halogen og HMI. Jeg skal ikke gå inn
  på de tekniske detaljene her, men hovedproblemet er hudtoner. LED-lys
  gir dårligere hudtoner. I en dokumentarfilm er ikke det vesentlig, men i
  bilder som stiller krav til fargegjengivelse så blir det en faktor.
  At
  du påstår at gamle gaffere tviholder på «gamle glødepærer og metoder»
  forteller at du har liten kunnskap om lyssetting, om lyssettingsverktøy
  og hvorfor man bruker de ulike verktøyene (les:lyskilder) som man gjør.
  Selv unge gaffere foretrekker halogen og HMI, om de vet hva de driver
  med og er verd lønnen sin. Det er helt ok at du promoverer LED i
  dokumentarfilm, der er jeg enig med deg i at LED er et nytt flott
  lyssettingsverktøy, men la være å begi deg inn på påstander om
  lysområder som du åpenbart har begrenset, eller ingen kunnskap om.

  Thomas Diseth, filmfotograf FNF

  • Lars Petter

   Hei Thomas! Takker for tilbakemelding!

   August er dessverre igjen ute på de 7 hav og litt fraværende fra medium som Facebook. Han får selv gjerne komme med utfyllende kommentarer når han er tilbake om noen uker!

   For oss representerer August en bruker av lys. Ingen lysmester, men som mange av våre kunder, så har han befatning med lys som del av sin jobb som fotograf og lydmann. Han er ingen teknikker og ja, fakta- og begrepsfeilene beklager vi og skal få rettet opp. Man han er en bruker som her prøver å fortelle om sine erfaringer innen bruk av LED-lys i feltet. Som du selv påpeker er det mange bruksområder for lys og i August sitt tilfelle har historien lagt vekt på hans erfaring under en dokumentarinnspilling under spesielle forhold.

   Du, som filmfotograf og lysmester, har helt klart andre forhold du trenger ta hensyn til og en erfaring som strekker langt utover det August per dags dato kan referere til. Vi er dog veldig glad for at du ønsker å dele din kunnskap om dette feltet med oss. At August “slenger med leppa” for å skape litt humor i artikkelen, vel, det har jo litt å gjøre med den holdning som har vært til LED-lys de siste årene (og gjerne med god grunn). Poenget er at denne teknologien har kommet veldig mye lengre de siste årene og flere og flere lærer seg å bruke LED-lamper som lyskilder til sine produksjoner med gode resultat. Det fører og til at flere av de myter som er skapt rundt LED blir motbevist i praksis. Det finnes som du påpeker andre alternativ etter wolframpæren. At ikke alle liker lyset de avgir, vel, LP platen er jo endelig på full fart inn igjen etter CD´ens død. Vi kan jo håper på en renessanse for glødelampen om 30 år?

 • August Sandberg

  Hei, filmvenner!

  Jeg kom meg nettopp i havn, og begynner med å legge meg langflat og beklage på det sterkeste. Det var aldri meningen å rakke ned på lysmestere eller å oppføre meg som en, men jeg er redd jeg har prestert begge deler. Jeg har en enorm respekt for lyskunsten og alle som utøver den, og jeg er veldig lei meg for at skriveriene mine har fornærmet og provosert.

  Som tittelen indikerer, omhandler artikkelen LED-bruk i felt, på dokumentarinnspillinger. Jeg ser at mine i overkant bastante utalelser kan omhandle filmverden generelt, men det var aldri meningen. Jeg skrev artikkelen for dokumentarister på mitt egne beskjedne lyskompetansenivå, og oppe i det hele er jeg stolt av at så drevne folk som selveste Christian Berrum har tatt seg tid til den. Jeg har aldri trodd at jeg kunne lære dere noe som helst, og beklager om jeg har gitt inntrykk av det! Hensikten med artikkelen var å få folk begeistret for LED og LED-produkter, og her har jeg nok satt saken litt vel på spissen for å få frem poenget; jeg skammer meg over ingressen, og skal fjerne den så fort jeg kan.

  Jeg setter meget stor pris på alle de konstruktive lærepengene og tilbakemeldingene deres, og lover at den neste lysartikkelen min hadde blitt skrevet med en grundigere faktasjekk og silkehansker, dersom jeg noensinne hadde våget å skrive en.

  Jeg har utvilsomt mye å lære, og stiller meg gjerne til disposisjon som lysassistent, men ikke uten den tyngste lydbommen min i bagasjen.

  Ærbødig hilsen

  August 🙂

  PS:
  Jeg er på offshore-seilas frem til slutten av april, og er stort sett offline frem til det, men skal følge med så godt jeg kan.

 • August Sandberg

  Hei, filmvenner!

  Jeg kom meg nettopp i havn, og begynner med å legge meg langflat og beklage på det sterkeste. Det var aldri meningen å rakke ned på lysmestere eller å oppføre meg som en, men jeg er redd jeg har prestert begge deler. Jeg har en enorm respekt for lyskunsten og alle som utøver den, og jeg er veldig lei meg for at skriveriene mine har fornærmet og provosert.

  Som tittelen indikerer, omhandler artikkelen LED-bruk i felt, på dokumentarinnspillinger. Jeg ser at mine overkant bastante utalelser kan omhandle filmverden generelt, men det var aldri meningen. Jeg skrev artikkelen for dokumentarister på mitt egne beskjedne lyskompetansenivå, og oppe i det hele er jeg stolt av at så drevne folk som selveste Christian Berrum har tatt seg tid til den. Jeg har aldri trodd at jeg kunne lære dere noe som helst, og beklager om jeg har gitt inntrykk av det!

  Hensikten med artikkelen var å få folk begeistret for LED og LED-produkter, og her har jeg nok satt saken litt vel på spissen for å få frem poenget; jeg skammer meg over ingressen, og om den ikke allerede er fjernet skal jeg fikse det så fort jeg kan.

  Jeg setter meget stor pris på alle de konstruktive lærepengene og tilbakemeldingene deres, og lover at den neste lysartikkelen min hadde blitt skrevet med en grundigere faktasjekk og silkehansker, dersom jeg noensinne hadde våget å skrive en.

  Jeg har utvilsomt mye å lære, og stiller meg gjerne til disposisjon som lysassistent, men ikke uten den tyngste lydbommen min i bagasjen.

  Ærbødig hilsen
  August 🙂

  PS: Jeg er på offshoreseilas frem til slutten av april, og er stort sett offline frem til det. Men jeg følger med så godt jeg kan!