Artikler / Kamera / Kringkasting / Nyheter / Opptak / Streaming / Tester

Trådløs kvalitet med Teradek Bolt

 

bolten

Jeg tror aldri jeg har vært med på noen filminnspilling uten at noen har utbrutt: «Jeg gleder meg til alt blir trådløst.» Ofte som en stille, oppgitt bønn etter en bredside av bannskap. Ingenting er så frustrerende som å henge fast i kabler, som bestandig har en tendens til å være for korte, for lange, borte, i grusomme floker, eller rundt bena dine. Nye Teradek Bolt er et kvantesprang i denne retningen, og vil gjøre livet langt lettere for foto, regi og media management.

Teradek Bolt er et system som overfører videosignaler trådløst. En sender quickshoe-klipses på kameraet, og sender så videosignal til en eller flere mottakere. Dette ved hjelp av Teradek sin WSDI Pro teknologi (5GHz) som gjør det mulig å sende full HD, 60fps, 4:2:2 opp til hundre meter avgårde under riktige forhold, uten forsinkelse! Signalet hentes ut fra en HD-SDI utgang på mottakeren, og kan så kobles til en opptaker, et videokort, eller en monitor.

Både senderen og mottakeren er små, lette, og er bygget av aluminium. Det blir enda en dings på kamerariggen din, men det er en liten pris å betale for å kunne koble deg fra den trege regissøren med medfølgende monitor som du ellers måtte ha slept med deg. Dessuten ser senderen stilig ut, med sitt lekre design og blinkene lys. Og det er få ting fotografer verdsetter høyere enn en imponerende komplisert rigg.

Det var virkelig artig å jobbe med Bolten. Etter en høytidelig unboxing var det plug and play i 5 minutter, før bildet mitt var på plass på monitoren. Etter den obligatoriske monitor-i-monitor-filmingen ble det mye testing, og mine kollegaer på kontoret kunne nyte bilder av meg som løp rundt omkring i bygget. Alternative bruksområder for videosenderen ble også utforsket, blandt annet å overvåke middagen i steikeovnen.

boltn

 Et godt gammelt triks, nå i trådløst, delayfritt  format

Senderen holdt alt den lovet. Det innebygde batteriet varte i en god time, bildet på monitoren var uten forsinkelser, og alt gitt knirkefritt. Sendeavstanden var meget redusert innendørs, men som regel behøver man nok ikke å nå lenger enn til rommet ved siden, noe som gikk helt fint. Batterilevetiden er for kort til å være praktisk på sett, men da senderen også har DC-inngang, kan dette løses enkelt med en liten batteripakke.

Teradek Bolt har mange bruksområder utover middagsmonitorering, og vil gjøre livet på sett en hel del enklere. Det første er monitorering. De fleste regissører foretrekker å følge opptak via skjerm og hodetelefoner, helst et stykke unna og med ryggen til. Da blir ikke inntrykket av scenen forurenset av omgivelsene rundt og bak kamera, og regissøren kan fokusere fullt på det som faktisk havner i kameraet. Men dette har vært vanskelig, og på mindre produksjoner må regi som regel følge foto med en bærbar monitor fysisk koblet til kameraet. Med Teradek Bolt kan sjefen trygt slå seg ned i godstolen med en kopp kaffi.

bolt

Og det stopper ikke der. Da videosignalet er av så god kvalitet, kan det så lenge man har optimale forhold, også brukes til opptak. Mottakeren kan kobles rett i en opptaker, eller i en datamaskin dersom denne har et videokort med SDI-inngang. Uten å måtte fly rundt med disker og kort kan man ta opp en backup på direkten, og man kan komme igang med klipping og konvertering allerede på sett. Og alt dette kan gjøres samtidig! Multicast Systemet støtter 4 mottakere per sender, og hver mottaker har to utganger, slik at alle får være med.

Men der systemet kanskje kommer mest til sin rett, er under livesendinger. Her er man helt avhengig av direkteoverføring, og kablene, som ofte tar seg av den jobben, er ofte veldig restriktive. Med Teradek Bolt kan man frigjøre fotografene, og ofte klare seg med færre, dersom det er snakk om en flerkameraproduksjon.

Mange har ventet på denne godbiten, og få vil bli skuffet. Det er et meget anvendelig verktøy som eliminerer noen av de mest frustrerende tekniske utfordringene man støter på under filminnspilling. Den gjør ikke bare livet enklere, men også en hel del lykkeligere.

Tagger: , , , ,