Kamera / Nyheter

Nytt kamera fra Sony: HXR-NX3

Sony-HXR-NXSony har lansert et nytt, håndholdt NXCAM; HXR-NX3. Det er stappfullt av nye triks, og har kvaliteter som vil fri til både profesjonelle og glade amatører. Det blir nok en sterk kandidat for dem som er på jakt etter et kompakt, proft kamera med god optikk og fersk teknologi.

Konstruksjon

Kameraet har et velkjent, utprøvd design. Det har en praktisk quick shoe på baugen, og på håndtaket er det anvendelige skruehull for påmontering av ekstrautstyr. Vanskelig å si noe før man har hatt det i hendene, men jeg stoler på at Sony har produsert nok et solid kamera som er praktisk å bruke, og som tåler en støyt. En interessant detalj som gjør at kameraet skiller seg ut, er et innebygget LED kameralys. En god idé som blir spennende å prøve ut. Det kan være meget praktisk, men jeg er likevel skeptisk, da lyset er ganske svakt (ca 200 lux på en meters hold) og ikke kan justeres fra 5500K. En annen ting man må være obs på, er at kameraet ikke har HD-SDI ut. Det har derimot kompositt ut, noe som nye kameraer har overrasket meg med de siste årene. Er det noen som fremdeles bruker disse? Eller blir de bare montert av gammel vane? Det bruker NP-F batterier, en gladnyhet for oss som har brukt Sony-kameraer tidligere.

NX3-lightIntergrert kameralys. Spennende saker.

Optikk

Med Sony’s egen G-Lens lover de fantastiske bilder kombinert med allsidighet , og jeg tror dem så gjerne. Dette er samme optikken som på NX5, som fungerer strålende. Kameraet har en meget fleksibel brennvidde, helt fra en vidvinkel på 28.8mm, til 20x optisk zoom. I tilegg lover Sony at deres nyutviklede LSI med 40x «Clear Image Zoom»-teknologi vil tilsvare en brennvidde på 1152 mm, (35mm film-sensor) med en kvalitet som tilsvarer optisk zoom. Enda en vågal uttalelse som jeg gleder meg til å prøve ut!

Sensor

Kameraet har et meget spennende bildebrikke-oppsett. Det har tre Exmor CMOS sensorer, som er optimalisert for hver sitt område av RGB-fargespekteret. På denne måten lover Sony bedre farger, og bilder med større dynamisk område. Sensorene er små, (1/2.8 tomme) noe som bare er hensiktsmessig med tanke på den faste optikken, og typen arbeid kameraet kommer til å ta seg av.

Format

Kameraet tar opp i HD (1080/1920) på AVCHD 2.0, med 25-50 bilder i sekundet (Det kan også filme i DV-kvalitet for dem som fremdeles holder på med slikt.) Frame-raten er lett å modifisere med egne, fysiske knapper for slowmo og timelapse. MP4 er også tilgjengelig som filformat, for en kjapp, nettvennlig løsning. MP4 kan taes opp sammen med AVCHD, slik at man har begge deler tilgjengelig. Som sagt ingen SDI, men en HDMI-utgang som leverer 8bit 4:2:2.

tokortNP-F-batteri, doble SD-slots og koblinger i hekken

WiFi

Det jeg gleder meg mest til med kameraet, er wifi-funksjonene. Med NFC-teknologi kan man koble seg opp med kameraet ved å røre det med et nettbrett eller smarttelefon, og monitorere, starte/stoppe opptak, zoome, blende opp/ned, og fokusere trådløst. Kanskje mer moro enn praktisk, men kan være gull verd i flere sammenhenger, blandt annet underbemannede flerkameraproduksjoner.

Kameraet vil være tilgjengelig i Januar, og jeg gleder meg veldig. HXR-NX3 er mer enn neste steg i teknologitrappen, og kommer til å åpne for mange muligheter. Spesielt pressefolk og nettaviser burde se de enorme mulighetene som mp4-opptak og nettdeling gir; Med HXR i den ene hånden og en telefon i den andre, vil man garantert være først ute.

Les mer om HXR-NX3 på Sony’s egne sider her

Sony HXR-NX3 i Video 4 sin nettbutikk.

 

 

 

 

Tagger: , , , , ,