Artikler / Kamera / Opptak / Tester

Jorden rundt med Sony HXR-NX70

Innimellom støter man på hjelpemidler som endrer hverdagen fullstendig. Et personlig paradigmeskifte som tilfredstiller behov man ikke visste at man hadde, og som åpner for nye, fantastiske muligheter. Brødbakemaskin.  Dropbox. Og Sony HXR-NX70.

Jeg anser meg selv som en av verdens ledende eksperter på dette kameraet. Siden jeg investerte tidlig i 2012, har kameraet fulgt meg gjennom 25 ulike land, og sammen har vi seilt over 14000 nautiske mil, fra stockfoto i Bergensfjorden til kryssing av verdenshav. Det har filmet hundrevis av timer, fra løver i Kenya til knølhval i Karibien, og blitt en trofast følgesvenn.

Sony NX70 er et håndholdt AVCHD-kamera, perfekt for seriøse dokumentarister i ekstreme opptaksforhold. Det er meget gjennomtenkt, og har et arsenal av smarte løsninger som gjør det lettere å filme utenfor allfarvei. Det har GPS, 96 GB internminne, SD-kortleser, og kan ta backup direkte til harddisk. Batteriene er godt beskyttet inne i kamerahuset, og varer i dagevis med filming. Det er lite og lett, men gir fantastisk stabile bilder, takket være den optiske bildestabilisatoren; En Sony NX70 på en lett glidecam og en stødig arm kan måle seg med hvilken som helst jib, selv med lang brennvidde. Det er også et supert kamera for lett ENG, og den gode automatikken og det brukervennlige grensesnittet gjør det meget attraktivt for halvproffesjonelle brukere.

ali

Automatikken i NXn er så god at selv mennesker som knapt har sett et videokamera før kan få brukbare resultater.

Kameraet er den første camcorderen i verden med IPX54-sertifisering. Det betyr at det er relativt vann- og støvtett. Dette er noe jeg (ufrivillig) har prøvet ut mange ganger, og konkluderer med at Sony har vært meget beskjeden. I 11 måneder hadde jeg kameraet med meg i en seilbåt på havet, i et rått og fuktig miljø, og det har aldri dukket opp komplikasjoner. Jeg og kameraet har filmet stormer i Nordatlanteren, blitt tatt av kjempebølger, rullet rundt på sandete strender, og laget dokumentar i Mathare; trolig verdens mest støvete og skitne sted. Det er ikke verre enn å skylle av det i springen, så er det rent og pent igjen. Manualen sier at kameraet skal kunne operere fra 0-40 grader celcius, men jeg har tøyet grensene i begge ender uten problemer.

Det tåler også ekstremt mye juling, og dobler som knokejern på høyrisiko-locations. Jeg har gått på trynet mens jeg har filmet mange ganger, og kameraet har ikke bare tatt støyten og overlevd, men har også levert hysteriske bilder av hendelsesforløpet. Det har også overlevd bunnsmøring, lakk, og eksplosjonsartet brann (forsøk på å lage flembérte bananer med rom fra Tobago)

chillax

Mathare, Kenya. Fotografene slet, men kameraet gav seg aldri.

For dette er virkelig et kamera som skinner når det kreves mobilitet og improvisasjon. Bildestabilisatoren og den meget gode, hurtige automatikken gjør det til et perfekt «run and gun» – kamera.

XLR-modulen på toppen av kameraet gir et beleilig håndtak, to balanserte XLR-innganger, og meget gode lydkontroller. Modulen og den medfølgende mikrofonen er ikke IPX-sertifisert, og kan taes av. Men de tåler virkelig en støyt de og, og har vært med gjennom flere salte slagsjøer. Vindhetten har krympet en smule etter alle gangene den har blitt vasket fri fra salt og skitt, men det er like greit, da den sitter bedre fast.

bilshootDet perfekte kameraet er det du har tilgjengelig når du trenger det. Og det er sannsynligvis et NX70.

Et par ting savner jeg likevel. Kameraet har blandt annet ikke innebygde gråfilter. Dette kan kjøpes separat for en billig penge, men det er meget omstendelig å få dem på, da man må av med matteboxen. Mitt andre savn er at det er så få fysiske kontrollere. Jeg foretrekker å kunne trykke på knapper og skru på hjul uten å ta blikket fra viewfinderen. Enkelte manuelle innstillinger på NX70 er bare tilgjengelig i menyen på touchskjermen. Men noen kompromiss må man gjennom på et så lite og relativt billig kamera.

Kameraet tar meget fine bilder. Den har en bakopplyst Exmor R CMOS-sensor som gir nydelige farger, god kontrast, og en overraskende lysfølsomhet. Likevel har AVCHD-formatet har sine begrensninger, og kameraet gir ikke de mest dynamiske bildene. Til det jeg primært bruker kameraet til er det ikke noe stort problem, men det er bittert når man ser solen synke i havet fra en øde strand i Karibien. I fremtiden kommer jeg nok til å bære et Black Magic Pocket Camera i lommen til slike motiver.

IMG_0745

Seregeti, Tanzania. Nydelig natur og dyreliv, som kameraet ikke gjorde skam på.

Jeg er virkelig glad i dette kameraet, og føler meg noe inhabil som artikkelforfatter. Ikke fordi noen betaler meg for å skrive pent om det, men fordi jeg er så personlig glad i det. Vi har vært gjennom så mye, kameraet mitt og jeg, at det har fått en ekstrem affeksjonsverdi. Det var der da det blåste 50 knop i Biscaya og jeg trodde jeg skulle dø. Det var der da kjæresten min kom på overraskelsesbesøk til kanariøyene, og da min far kom hjem fra sykehuset. Og alt dette har det foreviget. Jeg har aldri jobbet med noe filmutstyr som har imponert meg mer, og det har forandret det profesjonelle livet mitt drastisk. Jeg vil anbefale alle spreke dokumentarister å skaffe seg ett, men mitt er ikke til salgs for noen pris. Les mer om HXR-NX70 i Video 4 sin Nettbutikk.

32Delfinfølge langs kysten av Portugal

Tagger: , , ,
 • Børre Aasbø

  Jeg har filmet med dette kameraet i temperaturer ned mot minus tretti, det funker hver gang.

  • August Sandberg

   Ikke verst! Godt å høre. Jeg har ikke prøvd det på så så lave temperaturer selv, men har filmet i opp mot 50 grader i 100% luftfuktighet, uten at det har påvirket kameraet.

  • Are Andreassen

   Internmikken klikka da temperaturen gikk under -30 grader. Resultat; fine bilder ingen lyd. Skjedde med Lars Monsen under Finnmarksløpet. Hva gjør en når det blir så kaldt. Vil prøve NX70 igjen denne vinteren.

   • Himmeljegerne

    Hei Are. Vi «lurte» systemet ved å plugge en jack-mikrofon inn i mikrofoninngangen for deretter å ta den ut igjen. Deretter fungerte den godt gjenom vår tur med snitt-temp på 20 minus over 3 uker i Nordvestpassasjen.