Artikler / Lyd / Opptak

Nye frekvenser for trådløse sendere – Problemet og løsningen.

I 15 år har de aller fleste trådløse mikrofonsendere operert i frekvensområdet 800 til 820 MHz. Dette er noen av frekvensene som i utgangspunket ble satt av til analoge TV-signaler, (470 til 862 MHz) men da disse ble lite brukt, ble noen av dem gitt til mikrofonbruk. Men nå er det snart slutt. Nå som TV-signalene har blitt digitale, har regjeringen har bestemt at mye av disse gamle TV-frekvensene (790-862MHz) skal brukes til mobile nettverk. Dette vil etter planen gjøre 4G tilgjengelig i 98% av landet, til prisen av at de trådløse mikrofonene må se seg om etter nye jaktmarker. Fra januar 2014 er det helt over, men utbyggingen av det nye systemet er allerede igang, og frekvensene vil oppleve mer og mer støy frem mot nyåret. Dette gjelder ikke bare for Norge, men de aller fleste land i Europa.

Fra og med 2014 vil de gamle mikrofonfrekvensene bli ulovlig å bruke, og selv om man sansynligvis vil klare å komme seg unna politiet, vil man oppleve mye forstyrrelser fra de meget kraftige mobilsendingene. Trådløse mikrofonsendere har som regel en meget lav effekt (skjelden mer enn 50mW), og vil ikke nå mer enn et par hundre meter,  så det er usannsynlig at disse vil lage problemer for det nye nettet. Mobiltelefoner har derimot meget kraftige sendere, (rundt 1Watt) så én eneste mobiltelefon vil kunne jamme sendere i en radius på flere kilometer. Derfor er eneste løsningen å investere i nytt utstyr som støtter nye frekvenser. Trådløse lydsystemer er ikke billig, og for mange blir dette en diger investering. Det er ikke bare film- og TVbransjen som rammes. Skoler, teatere, konferanserom, konsertlokaler og kirker bruker også trådøse sendere. Det finnes mellom 75 000 og 100 000 trådløse mikrofonsystemer i Norge, og stort sett alle må byttes ut.

Hvilke frekvenser er nå ledige, og hvilke bør man bruke?

Dette blir ikke så lett som det en gang var. Hvike frekvenser som er ledige varierer mye fra sted til sted, og det anbefales at man anskaffer seg sendere med et bredt frekvensspekter, slik at man er fleksibel. Det er heller usannsynlig at det vil skje endringer i fremtiden, så det å ha tilpassningsdyktig utstyr kan ikke overvurderes.

510 – 790 MHz

Frekvensbåndet som skal erstatte det som nå blir ulovlig, er området fra 510 til 790 MHz. Men ikke helt uten forbehold. Dette er nemlig båndet til det digitale bakkenettet for TV, men da TV-senderene må bruke forskjellige frekvenser for å ikke iteferere med hverandre, vil man alltid kunne finne brukbare frekvenser innenfor dette området. For å finne hvilke frekvenser som er ledig der du skal filme, sjekk den nye frekvensfinneren til post- og teletilsynet her.

823–832 MHz
Dette er det såkalte sentergapet i det nye mobilnettet. Her vil ikke det nye nettet operere, for at det ikke skal bli forstyrrelser mellom basestasjonene og terminalene. Båndet kan derfor fritt benyttes av trådløse mikrofoner. Mange er likevel skeptiske, og tror lekkasje fra det kraftige mobilnettet vil gi forstyrrelser også i dette sentergapet. Sennheiser er blandt skeptikerne, og anbefaler ikke å bruke disse frekvensene.

1785 – 1800 MHz.

Vi finner også et åpent sentergap mellom 1785 og 1800 Mhz. Mindre forstyrrelser i dette området, men så høye frekvenser kan gi andre problemer på settet. Høye frekvenser gir signalbølgene mindre energi, og kan bli et problem dersom mikrofonsenderen ikke har fri sikt til mottakeren. En skuespiller med ryggen til kan være nok til å dempe signalene.

863–865 MHz
Disse frekvensene ligger rett over det nye mobilnettet, og er åpent til trådløse lydsendere. Dette er frekvenser som er rimelig trygge, og som også er mye brukt til lydopptak rundt i europa. Det kan derfor være et fint område å satse på dersom man filmer mye i utlandet. Dersom man har tenkt seg utenfor landets grenser, kan det også anbefales å sjekke ut denne frekvensguiden.

Hva gjør man med lydutstyret?

Enkelte systemer trenger ikke byttes ut. Den nye bruken av frekvensbåndet vårt ble bestemt allerede i september 2009, og mange mikrofonsett som er kjøpt etter dette vil støtte de nye frekvensene. Et fåtall eldre trådløse systemer kan også benytte andre frekvensområder, eller kan oppgraderes/omprogrammeres til å gjøre det. I alle andre tilfeller må man investere i nytt utstyr, og det så fort som mulig. Video 4 har gunstige priser på nytt trådløst utstyr.

Dersom du har spørsmål om trådløs lyd, ta kontakt salgsavdelingen til Video 4 på tlf 56 90 42 10, eller på salg@video4.noVi leverer trådløst utstyr fra Wisycom, Sennheiser og Sony.

Tagger: , , , , , , , ,
  • Lars Petter

    Nå er auksjonene av frekvensene i 800MHz området avgjort og teleoperatørene står klar for å aktivere basestasjoner for 4G. Telenor sier de er klar med 1000 stasjoner allerede så her kan man raskt for problemer med sine trådløse sett etter nyåret!

  • itnerden

    Har en samsom AP1B sender for bass. Vurderte for mange år tilbake å kjøpe denne i usa for den var 500 kroner billigere. Da ville den hatt tilleggsbetegnelsen U1-U6. Valgte allikevel å kjøpe i norge som gjør at den har tilleggsbetegnelsen E1-E4, som igjen betyr at den bruker frekvenser mellom 863 og 865.

    Sparte visst allikevel penger på å kjøpe i norge,