How-to / Kamera / Lys / Preview

Gå i dybden
– Filming under vann – en guide

Gå i dybden
Kravene til utstyr som skal brukes under vann er skyhøye fordi utstyret er under hard fysisk påkjenning hele tiden. Undervannsvideo krever også at du må tenke annerledes om både lys og farger.

Hus under vann
Et undervannshus til kameraet ditt er første steg før du går under vann. Den sårbare elektronikken i kameraet er nødt til å fungere i et miljø det aldri ble laget for. Utstyret må også takle fukt, korroderende saltvann, tøff behandlng og et varierende atmosfærisk trykk. Et godt undervannshus skal gi deg alle de viktige kamerafunksjonene, innsyn til kamerasøkeren eller en egen skjerm, kamerakontrollere for opptak, linsejusteringer, blender, lukkerhastighet, hvitbalanse og annet: Når du er under vann tikker klokken raskt. Du er derfor helt avhengig av at utstyret er enkelt å betjene slik at du raskest mulig får de bildene du ønsker.

Profesjonelle undervannshus kan koste like mye som selve kameraet, men når man ser litt nærmere på hvilken oppgave det utfører, og tar med i regnestykket at en lekkasje kan koste filmproduksjonen både et ødelagt kamera og en uønsket stans i filmproduksjonen, så er dette noe man må tenke nøye gjennom. Filmer man på avsidesliggende steder med liten eller ingen tilgang på backuputstyr kan en stopp i produksjonen fort koste mer enn det man sparte på et billig hus.

Lys under vann
Fotografens gyldne regel er at et godt bilde betyr god lyssetting: Jo bedre lys jo mer har kameraet å jobbe med. Akkurat som synet vårt trenger bildebrikken i kameraet lys for å kunne se det som filmes. Utviklingen innen stillbilde- og videokameraer flytter grensene for kameraenes egenskaper hele tiden, med stadig større bildebrikker, mer lysfølsomme linser, digital lysforsterkning og mer avanserte former for støyreduksjon. Men digital lysforsterkning kombinert med en aktiv støyreduksjon vil svært ofte gi et unaturlig og forvrengt bilde. Spesielt når fotografen ønsker å øke oppløsningen på bildet oppover mot HD, og videre til 4K vil dette syntes veldig godt – og jo dårlige lys, jo dårligere resultat.

Farge under vann
Under vann er lys og lyssetting en enda større utfordring. Først og fremst fordi naturlige sol-lyset jo forsvinner dess dypere en kommer. Og ikke bare det – de ulike fargene i spekteret forsvinner på ulike dybder, avhengig av de ulike fargenes bølgelengder. De første fargene som blir borte er rød, så grønt, så blått. Man blir derfor nødt til å tilføre  naturlig lys i hele fargespekteret for å få tilbake fargene i motivet du ønsker å filme. Dagens ledlys-teknologi gjør at mengden energi – batterikraft – du trenger for å belyse havbunnen er betraktelig mindre enn tidligere. Resultatet er at man kan bruke små lamper med sterke jevnt diffuse lys som har batteripakke inkludert. Light & Motion er blant de beste på markedet når det gjelder videolys, men også vår leverandør LitePanels har løsninger her. LitePanels har også spesielle løsninger for å lyssette noen av havets vakreste skapninger: fluoriserende planter og dyr.

Grønt farvann
I norske farvann er vi om sommeren plaget med høy konsentrasjon av alger, noe som ofte gjør vannet helt grønt i de øvre vannlagene. Dette gir undervannsfotografen enda flere utfordringer fordi vannet ser helt grønt ut på film. Publikums oppfattelse av vann er som oftest at vann, det skal være blått. Et fargefilter kan justere dette for deg og kompensere for noen av de manglende rødfargene under vann. Alternativet er som regel å gjøre det i etterarbeid, men om du har filmet med en lav bitrate i første omgang vil det ofte være veldig reduserende for bildet og gjøre fargekorrigeringen som skal til for å gjenninføre fargene som mangler.

Gi meg en arm

Gode fester til lysene på undervannshuset har flere funksjoner. Naturlige partikler i vannet som jord og sand, gjør ofte at sikten blir dårligere under vann. Når du setter lys på vann med partikler i, fanger partiklene ofte opp noe av lyset. Dette kan ødelegge et ellers bra bilde, og på videomatrialet du sitter igjen med ser ut som tåke foran linsa. For å hjelpe på dette er det ofte lurt å ha lange videoarmer på lysene som gjør at du kan flytte lysene ut til siden, opp eller frem mot motivet ditt slik at lyset treffer fra en annen vinkel enn kameraet. I tillegg får man ofte de beste bildene når man setter lys fra siden for å få frem kontrastene på motivet, i motsetning til å belyse rett forfra og få et flatt og kjedelig bilde. Det finnes også armer med positiv oppdrift for å hindre at lysarmaturets tyngde skal dra kameraet ut av balanse.


Kameravalget

Actionkamera under vann?

For en nykommer som ønsker å lære seg og filme under vann, enten i form av snorkling, fridykking eller dykking, kan et Gopro actionkamera med undervannshus være en meget billig vei inn i en ny verden.  For noen tusenlapper får du både et undervannshus og et kamera som lar deg filme og ta bilder under vann. Kombiner dette med et lys med jevn spredning og diffusjon, en krybbe og en arm til å holde lyset fast i kameraet, så kan du raskt få fine bilder til en billig penge. Størrelsen og enkelheten gjør at den fint kan tas med på neste ferie sørover uten å måtte betale overvekt på flyet eller tenke på verdisaks-forsikringer.

Speilrefleks..

For de litt mer erfarne er det mange veier og gå: Dagens DSLR-kameraer lar deg i tillegg til å ta stills også filme i HD – og under vann kan det være kjekt å ha et kamera som gjør begge deler. Men bruker man  DSLR under vann må man ta visse hensyn. Et DSLR-kamera gir deg muligheten til å bruke lysfølsomme linser. Når brukeren velger å justere blenderen langt ned for å utnytte dette kan man få veldig grunn dybdeskarphet. At en liten del av bildet er i fokus kan skape en filmatisk effekt på land, men under vann er utfordringene store når man må dra fokus manuelt samtidig som man er i bevegelse. Sjansen for å treffe fokus på et motiv i bevegelse blir enda mindre, og små  skjermer og søkere gjør dette enda vanskeligere. Og bruker man telelinse blir utfordringene selvsagt enda større. Et alternativ mange velger er derfor vidvinkel-linser som har fokus fra nærfelt og helt ut i uendeligheten. For DSLR og actionkameraer må man også vite at videokvaliteten på et høyt komprimert H.264-formatet gir deg færre muligheter for fargekorreksjon og stabilisering i etterarbeidet.

..eller Video?
Et videokamera har derimot høyere bitrate, dypere dybdeskarphet, og i tillegg noe viktig som DSLR og actionkameraer mangler, nemlig bildestabilisator. Når fotografen hele tiden er i bevegelse blir utfordringene store med å holde kameraet stabilt, og en god  bildestabilisator kan redde opptak som du ellers måtte ha skrinlagt. Videokameraene har i tillegg bedre muligheter for å zoome, større skjermer med peakingfunksjoner, mindre problemer med rolling shutter og moirè, og mulighet for proff lyd inn fra for eksempel dykkerens intercom. For mer profesjonelle produksjoner under vann har videokameraet altså vesentlige fordeler sammenlignet med DSLR.

Mulighetene er større enn noengang så det er viktig at man analyserer behovet før man investerer.

Det kan vi i Video 4 hjelpe deg med!

 

Tagger: , , ,