Preview / Referanser

Hetland Videregåendes mediehus for fremtiden
– Hetland VGS

Hetland Videregåendes mediehus for fremtiden
Selve kongstanken på Hetland VGS er at skolen skal fungere som et komplett mediehus.

– Jeg pleier å berolige nye elever med at selv min mor kan bruke en billedmikser: Vi har som mål at det skal være en veldig lav terskel for å lære seg bruk av utstyret. Samtidig som vi jobber veldig målrettet mot at elevene våre skal oppleve hvordan et komplett mediehus fungerer, hvordan man skal jobbe på korte tidsfrister og takle presset under flerkamera live-sendinger.

Hetland Videregående skole ligger sentralt i Stavanger og har hatt ulike former for mediefag i over 15 år – de siste seks med Medier og Kommunikasjonsfag. Elevmassen består av 90 elever fordelt på tre år på en linje som også gir generell studiekompetanse. Ragnhild Skarpeid er ny avdelingsleder og gleder seg til å videreutvikle mediefagene ved skolen hun har vært lærer på de siste tre årene. Skarpeid er utdannet programingeniør fra NRK og har også jobbet som journalist hos rikskringkasteren.

– Vi er veldig privilegert føler jeg, sier Skarpeid. – Rogaland Fylkeskommune har høyt fokus på gode skolebygg, og i 2010 kunne vi flytte inn i en fullstendig rehabilitert skole med blant annet nybygde studio- og kontrollromfasiliteter. I tillegg er kollegiet vårt sammensatt på en veldig optimal måte, med en fotoutdannet lærer, en animatør, en webutvikler, en webdesigner, teoristerke lærere og to programingeniører. Dette gjør at vi både har spesialist- og dybdekunnskap, i tillegg til at selve sammensetningen gjør at vi kan gi elevene en forståelse av hvordan ulike deler av mediene jobber sammen. Dette er jo selve krontanken vår: At Hetland skal fungere som et komplett mediehus.

Nye fasiliteter
– Studioet vårt er et fleksibelt flerbruksrom der vi har opplegg både for fotostudio, radiosendinger, musikkopptak og flerkameraproduksjon. Vi har en fast lysrigg med Photon Beard lavenergi lyskastere og horisontarmaturer fra Leaderlight. Kontrollrommet er utstyrt med blant annet ProTools, Soundcraft musikkmikser, radiomikser fra Sonifex, MA Lightning lysbord, billedmikser og monitorer fra JVC, to Apple-maskiner for grafikk og redigering, Aja Ki Pro-enheter for opptak og avvikling samt en Quad-splitter for multiviewmonitor.

– På grunn av måten studio og kontrollrom er satt opp på kan vi raskt gå fra flerkameraproduksjon med et større produksjonsapparat fra studiorommet, til enmanns radiosendinger fra kontrollrommet, fortsetter Skarpeid. – Dermed kan det også foregå parallelle aktiviteter i de to rommene uten problem. Vi har også flere redigeringssuiter med Apple Final Cut med linjer rett til kontrollrommet. I tillegg er det lagt linjer for lyd og bilde over hele skolen, slik at vi i prinsippet kan ha livesendinger fra kantinen eller fra en utendørs bordtennisturnering om anledningen byr seg, sier Skarpeid.

– Nå har vi hatt vel et år på å kjøre inn utstyret og har en bedre forståelse av potensialet i den nye infrastrukturen vår. Og fra høsten vil vi altså jobbe hardt for å lage et slags ”Mediehuset Hetland”, blant annet ved å jobbe mer på tvers av trinnene, med flerkameraproduksjoner, mer synlighet på nett med tanke på en mulig satsing på streaming.

Vi tror dette vil være den aller beste måten å lære elevene våre om de ulike nye produksjonsmåtene og samarbeidsformene de seinere vil møte i arbeidslivet, avslutter Skarpeid.

Tagger: ,